J.ČENTÉŠ: Podám ústavnú sťažnosť voči rozhodnutiu prezidenta SR

02.01.2013 Bratislava

Bratislava 2. januára (TASR) - Prokurátor Jozef Čentéš v najbližších dňoch podá ústavnú sťažnosť smerujúcu voči rozhodnutiu prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý ho odmietol vymenovať za generálneho prokurátora SR.

"Po oboznámení sa z dôvodmi prezidenta SR týkajúcimi sa odmietnutia môjho vymenovania za generálneho prokurátora zaujímam nasledovné stanovisko: Dôvody odmietnutia môjho vymenovania podľa môjho názoru nespĺňajú kritériá stanovené v uznesení pléna Ústavného súdu (ÚS) SR v Košiciach z konca októbra minulého roka. Podľa tohto uznesenia prezident môže odmietnuť moje vymenovanie do funkcie generálneho prokurátora iba z takých dôvodov, ktoré sa musia vzťahovať na moju osobu, teda nie na proces voľby. Dôvody musia byť natoľko závažné, že dôvodne spochybňujú moju schopnosť vykonávať funkciu generálneho prokurátora SR. Takéto dôvody nesmú byť svojvoľné," uviedol dnes pre TASR Čentéš.

Ako ďalej zdôraznil, zastáva názor, že dôvody odmietnutia jeho vymenovania uvedené prezidentom SR Gašparovičom nespĺňajú ani jedno a ani druhé. "Z týchto dôvodov v najbližších dňoch podám ústavnú sťažnosť smerujúcu voči rozhodnutiu prezidenta voči odmietnutiu môjho vymenovania," dodal prokurátor.

Prezident SR Gašparovič nevymenuje zvoleného kandidáta Čentéša za generálneho prokurátora SR. Takéto rozhodnutie oznámil predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi. "Ďalší postup Národnej rady SR bude v zmysle Ústavy SR," TASR dnes informovala Darina Jahelková z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Gašparovič svoje rozhodnutie naznačoval už v závere roka 2012. "Myslím, že všetci poznajú dôvody, pre ktoré som sa rozhodol nevymenovať ho hneď, a dôvody, pre ktoré som sa rozhodol, že najskôr počkám, do akej miery budú zistené a potvrdené tieto dôvody," poznamenala hlava štátu 22. decembra 2012.

Prezident v súvislosti s Čentéšovým zvolením za generálneho prokurátora spomínal už skôr pochybnosti, ktoré sprevádzali jeho voľbu v parlamente, ako aj to, že skartoval výpoveď poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) o korupcii v politike.

Jozefa Čentéša zvolil parlament za generálneho prokurátora 17. júna 2011.
 

Vyberte región